Hospitality & Catering

The making of: Restaurant de Balzaal & Prins Hendrik Garage

Sinds 1984 is Paleis Het Loo geopend voor publiek. Vanaf dat moment geeft het nationaal museum een...

april 28, 2015

Sinds 1984 is Paleis Het Loo geopend voor publiek. Vanaf dat moment geeft het nationaal museum een beeld van de historische band tussen het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlanden. Albron verzorgt de culinaire omlijsting van een bezoek aan het paleis in zowel het restaurant de Balzaal als in de Prins Hendrik Garage. Afgelopen jaar hebben beide restaurants een grote metamorfose ondergaan, ieder een eigen karakter gekregen, met een schitterend eindresultaat! Conceptional heeft deze twee restaurantconcepten in samenwerking met Albron ontwikkeld. Wij nemen je mee in ‘the making of’.

 

In de Westvleugel van het paleis, grenzend aan de klosbaan, bevindt zich restaurant de Balzaal. Het tweede restaurant, Prins Hendrik Garage, is gelegen op het Stallenplein bij de hoofdingang en heeft uitzicht op het monumentale stallencomplex. De vraag vanuit het paleis en Albron was als volgt: bedenk een nieuw restaurant concept voor zowel de Balzaal als Prins Hendrik Garage hetgeen aansluit bij de totaalbeleving van Paleis Het Loo. Hiervoor zijn wij eerst de geschiedenis boeken ingedoken; Paleis Het Loo, ook wel ‘het tweede Versailles’ genoemd, is in 1686 gebouwd en was lang in gebruik als Koninklijk Paleis. Na reconstructie in de jaren 1976-1982 is het sinds 1984 opengesteld voor publiek en in gebruik als nationaal museum. Dankzij de restauratie vormt Het Loo tot op de dag van vandaag het beste Nederlandse voorbeeld van een vorstelijk verblijf uit de tweede helft van de zeventiende eeuw.

The making of

De Gouden Eeuw dient als inspiratiebron voor de herontwikkeling van restaurant de Balzaal, een periode in de Nederlandse geschiedenis die grotendeels samenvalt met de zeventiende eeuw. De noordelijke Nederlanden, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, maakten een bloeiperiode door op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Tijdens de Gouden Eeuw werd de pronkkast ontwikkeld. Door de stijgende welvaart en groei in de zeevaart konden mensen zich luxe goederen veroorloven. Deze goederen werden uitgestald, om zo als showkast te dienen en met hun vergaarde rijkdommen te pronken. Dit ging eerst voornamelijk over Chinees porselein en zilver servies, dat toen voor veel mensen een vorm van status en aanzien was. Dit gegeven hebben wij gebruikt om middels een eigentijdse pronkkast een statement te maken, in de vorm van een bar, met hedendaagse ‘pronkstukken’ van o.a. Lenneke Wispelway.

Een ander indrukwekkend stuk in de Balzaal zijn de vloerkleden. Het ontwerp voor de klassieke diepblauwe vloerkleden is geïnspireerd op de tuinen van Paleis Het Loo. De basis van het ontwerp is het barokpatroon van de 17e eeuwse tuinen. Hieraan zijn vervolgens florale patronen toegevoegd, het resultaat is een mix van klassieke en hedendaagse vormen, geproduceerd door Desso.

Details are not the details, they make the concept

Restaurant de Balzaal

De Balzaal bevindt zich op de oorspronkelijke plek van de stallen. Aan de wanden zijn vijf goudleren, 17e eeuwse jachtvoorstellingen te zien. Het nieuwe restaurant concept is een samensmelting van klassieke en hedendaagse elementen; de klassieke uitstraling van de Balzaal, met onder andere de eeuwenoude muurschilderingen, in combinatie met het eigentijdse meubilair en porselein. Kenmerkend is de pronkkast; een grote goudkleurige kast, opgebouwd uit verschillende onderdelen van messing, met daarin een collectie van hedendaagse kunststukken, zorgvuldig geselecteerd door Nicole Uniquole. Ook het terras is geheel vernieuwd en is licht en uitnodigend opgezet. Een perfecte plek voor een kopje koffie of een glas wijn met uitzicht op de tuinen van Het Loo. Het menu is koninklijk, met onder andere een royaal belegde club sandwich, een overheerlijke chocoladetaart en een uitgebreide High Tea. Paleis Het Loo is door Quote zelfs benoemd tot een van de tien beste plekken voor een High Tea ter wereld!

Restaurant Prins Hendrik Garage

Prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, was zeer geïnteresseerd in auto’s. Koningin Wilhelmina geloofde echter niet dat auto’s de rijtuigen binnen enkele jaren zouden vervangen. Een garage vond ze dus niet nodig. In 1914 kreeg Prins Hendrik toch zijn zin en werd er een garage gebouwd tegenover de huidige stallen. Hier was plaats voor 8 auto’s. Vandaag de dag is de garage een restaurant. De oorspronkelijke functie van de Prins Hendrik Garage was de basis voor het nieuwe restaurant concept. Van materiaalgebruik en subtiele verwijzingen in het meubilair tot herkenbare elementen aan de muur. Op twee eilandbuffetten presenteert Albron haar verse producten. Koplampen vormen de verlichting. De kassa’s staan op een ladekast die vaak werd gebruikt als opslagwand voor gereedschap. Suiker en melk worden gepresenteerd in gereedschapskisten. Gasten nemen plaats op autobanken en de menu-signage bestaat uit authentieke nummerplaten. Bijzonder detail is de afscheidingswand tussen het zitgebied en de buffetten, die bestaat uit V-snaren en poelies.

 

Wilt u de Balzaal of de Prins Hendrik Garage bezoeken? Dit kan tussen 10.00 uur en 17.00 uur van dinsdag tot en met zondag met een geldig museum entreebewijs.

 

Zie hier voor meer informatie:

 

Paleis Het Loo | http://www.paleishetloo.nl

Albron | http://www.albron.nl

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

NEEM CONTACT OP