Een foodservice strategy waarbij je als horecaondernemer inzet op een multi channel approach: het is dé toekomst. Door COVID-19 is deze ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen, maar de trend was er al langer. De multi channel approach in een notendop: haal je omzet via verschillende kanalen binnen. En denk nou niet dat dit alleen geldt voor nieuwe concepten die je nog gaat ontwikkelen. Elke horecaondernemer moet – juist nu – kritisch naar zijn bedrijf kijken en nieuwe manieren zoeken om de doelgroep te bereiken. Daar is lef voor nodig. En een goede foodservice strategy.
Je moet meer dan ooit flexibel zijn, oude waarden loslaten en denken vanuit het hoofd van je klant. Wat wil die, wanneer en vooral: waar? Met een foodservice strategie waarin je die vragen centraal stelt, kun je toekomstbestendige keuzes maken.
Multi-channel approach is a winning decision
De winnaars van morgen, zijn de horecaondernemers die in hun foodservice strategie nú kiezen voor een multi channel approach. Voorbeelden zijn er al genoeg. Expanding: het restaurant dat ook pick-up en delivery gaat doen. Blurring: een webshop waar je wijn uit je restaurant verkoopt. Merchandising: een eigen lijn met artikelen die passen bij jouw horecazaak. Collaborating: samen met de lokale bloemist een thuismaaltijd als arrangement aanbieden. De multi channel approach biedt veel mogelijkheden.
Welke omzetkanalen zijn voor jou interessant om in je foodservice strategie op te nemen? Een kleine greep uit de mogelijkheden.
1. Delivery | Restaurants doen steeds meer delivery. Een succesformule, ook na corona. Denk goed na over je menukaart, niet alles leent zich voor bezorging. Kies voor de producten waarmee je je kwaliteitsstandaard vasthoudt. En denk na hoe je wilt bezorgen: uitbesteden of zelf doen?
2. Drive-thru | Quick Service Restaurants (QSR) met een uitgekiende drive thru-strategie doen het nu wereldwijd heel goed. Een slimme pick-up lane kan ook interessant zijn voor Fast Casual-concepten en Casual Dining-formats.
3. Take-out (curb side) |Mensen zijn door corona huiverig geworden om ergens naar binnen te gaan. Luikverkoop is dan een interessante aanvulling.
4. Pick-up |Vooraf bestellen, online betalen en contactloos de bestelling afhalen. Voor veel mensen een fijn – en coronaveilig – alternatief nu de restaurants weer dicht zijn.
5. Dine-in | Social distancing, hygiënemaatregelen en het belang van goede ventilatie zijn belangrijker dan ooit. Maar vergeet niet dat je gasten nog steeds een culinaire beleving willen hebben. Hoe breng je die sfeer over in tijden van corona? Denk er goed over na en zet bijvoorbeeld je social media kanalen extra in.
6. Food trucks & other mobile solutions | Zoek de klant op als die niet meer bij jou kan komen. Maak gebruik van een foodtruck ook als tijdelijke keuken onderweg als je zaak dicht is. Twee voordelen: je kookt nog steeds met dagverse producten en je brengt het eten dichter bij je klanten.
7. Dark kitchens | Een interessante optie, omdat de kosten voor je locatie naar beneden gaan. Realiseer je wel dat je extra moet inzetten op digitale marketing waarbij je je klanten meeneemt in een culinaire beleving.
Lees ook | De nieuwe restaurants van Burger King
The ball is in your court: act now
De wereld is veranderd, aan jou de uitdaging om mee te bewegen. Nieuwe formats bedenken, creatief zijn, nadenken over je (digitale) marketing en innovatieve wegen inslaan. Focus in je foodservice strategie op een multi channel approach die over een langere periode gaat bijdragen aan de optimalisatie van je processen, omzet, winst en de kwaliteit van je producten en service. Veel effort steken in tijdelijke oplossingen die van korte duur zijn, is zonde van tijd en geld.
Een nieuwe foodservice strategie opstellen of je bestaande heroverwegen? Voor beide geldt: kijk om je heen wat er gebeurt, maak keuzes en acteer!
Conceptional denkt graag met je mee. We hebben al veel klanten geholpen bij het opzetten van een nieuwe foodservice strategie. Neem een kijkje bij de cases op onze website.