Hospitality & Catering

Foodservice Consultant: De sleutel tot succes bij M&A

Lees hier de vijf meest voorkomende valkuilen bij fusies en overnames in de horeca.

december 3, 2020

Risicoafweging, rendement en groeikansen. Dat zijn in de basis de drie onderwerpen waar een investeerder naar kijkt bij fusies en overnames. Het doel is ook helder. Nu geld investeren om het later met winst terug te verdienen. Maar werkt dat bij een horeca investering ook zo simpel? Niet helemaal. Er zijn veel valkuilen en uitdagingen die het toekomstig rendement onder druk kunnen zetten. De horeca is een van de meeste complexe bedrijfstakken. Dat komt door snel opvolgende trends, verandering in behoeften, operationele complexiteit, lage toetredingsbarrières en relatief lage loyaliteit van gasten. Conceptional treedt op als foodservice consultant bij grootschalige projecten op het gebied van fusies en overnames in de horeca. De expertise van een foodservice consultant is écht de investering waard is. We vertellen je graag waarom aan de hand van de vijf meest voorkomende valkuilen. 

 

Als foodservice consultant zien wij een aantal valkuilen op de weg van fusies en overnames in de horeca:

01. Onderschatting van de complexiteit van Food & Beverage

02. Verminderde toekomstbestendigheid dat leidt tot een afname in gastenaantallen  

03. Een te optimistisch beeld van het groeipotentieel

04. Het niet kunnen duiden of verkeerd interpreteren van cijfers

05. Verkeerde risico-inschatting

 

Waarom de foodservice consultant niet kan en mag ontbreken bij fusies en overnames?

Juristen, accountants, adviseurs: er schuiven veel partijen aan als fusies en overnames projecten van start gaan. Te vaak zit de horeca specialist echter niet (op tijd) aan tafel. Een gemiste kans, met mogelijk grote gevolgen. Zet je fusies en overnames plannen niet in gang zonder een deskundige foodservice consultant. Iemand die alles weet over Food & Beverage en financiële cijfers op papier kan vertalen naar de werkelijkheid. Een expert die je ook eerlijk vertelt waarom ambitieuze groeimogelijkheden, waarbij investeerders in de voetsporen van McDonalds en Starbucks willen treden, in de praktijk een andere benadering vragen. Bescheidenheid en realisme in balans brengen met gezonde ambitie. Een foodservice consultant die optreedt als adviseur voor fusies en overnames met kennis van de branche, processen, omzet, groei en risico’s, specifiek voor de horeca helpt je hierbij.

 

De impact van COVID-19

De horecasector is in korte tijd ingrijpend veranderd door COVID-19 en sommige veranderingen zijn blijvend. Daarmee moet je ook je plannen voor fusies en overnames anders gaan insteken. Doen wat je altijd gedaan hebt, is niet automatisch de juiste weg. Als foodservice consultant bij fusies en overnames, houden wij rekening met deze ontwikkelingen , zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. 

 

In ons volgende artikel over fusies en overnames in de horeca geven we je een aantal overwegingen mee. Voor investeerders, maar ook voor horecabedrijven die nu overwegen om hun zaak te verkopen. Conceptional adviseert je graag bij fusies en overnames. Nationaal en internationaal. Meer weten over de projecten die we op dit gebied gedaan hebben? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over. Klik hier voor meer informatie over onze M&A services

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

NEEM CONTACT OP