Hospitality & Catering

Food & Beverage trends voor 2016 – part 2

Deze week vertellen nog 6 van onze teamleden over hun Food & Beverage trend voor 2016...

februari 8, 2016

Deze week vertellen nog 6 van onze teamleden over hun F&B trend voor 2016. We vertellen meer over fast casual concepten, jonge ondernemers, de balans tussen data en intuïtie, food delivery, het gebruik van video’s en blurring!

Fast casual

Fast casual is het snelst groeiende segment in de foodservice markt in de Verenigde Staten. De sales van fast casual restaurants is in 14 jaar met 600 procent gegroeid. In Europa is dit 15 procent in de afgelopen 5 jaar.

Fast casual restaurants zijn gebaseerd op het format van quick service restaurants, waardoor de snelheid in service kan worden gewaarborgd. Net als bij quick service restaurants bestel je de gerechten aan de counter, echter wordt het gerecht bij fast casual restaurants vaak à la minute voor je bereid in plaats van in bulk vooraf zoals in quick service restaurants. Hierdoor kan bij bestelling ook nog “customization” – het zelf samenstellen van een gerecht of onderdelen van een gerecht – plaatsvinden. Daarnaast bevatten fast casual restaurants ook enkele elementen van full service casual dining, voornamelijk op het gebied van sfeer en look & feel. Echter onderscheiden fast casual restaurants zich door hun urban look & feel.

Maar wat maakt fast casual restaurant nou zo uniek? Dit zit hem voornamelijk in de combinatie van het gebruik van echte, verse producten, een professionele bereiding, een aantrekkelijke productpresentatie, de toegankelijk en sfeervolle look & feel en de persoonlijke benadering van het personeel. Ook de inzet van technologie is kenmerkend voor fast casual restaurants, bijvoorbeeld door middel van (mobiele) bestelsystemen en digitale menuborden. Social media speelt ook een belangrijke rol. Het is één van de belangrijkste marketing tools bij fast casual concepten. De belangrijkste doelgroep is dan ook de Millennials, geboren tussen 1982 en 2001. Zij hechten veel waarde aan snelheid en goede kwaliteit en maken daarnaast veel gebruik van social media.

Het creëren van verschillende formats binnen een fast casual restaurant geeft de ondernemer de flexibiliteit om het concept modulair op te bouwen, waarbij de kwaliteit van het product kan worden behouden. Dit is gunstig voor de ondernemer, aangezien de investering hierdoor vaak lager ligt.

Voorbeelden van fast casual concepten zijn Chipotle, Smashburger and Freshii.

Food Delivery

Consumenten krijgen toegang tot de grootste virtuele drive-through ooit, en men hoeft er niet eens het huis voor uit! Online en mobiel bestellen van eten en boodschappen wordt een grote trend in 2016. Het is het ultieme gemak voor de consument! Via een app zoek je een restaurant, bestel en betaal je, zonder enige vorm van menselijk contact.

Nieuw op de markt van food delivery zijn Google, uberEats en Amazon. Zij hebben allen niets te maken met eten, maar verbinden de consumenten met de restaurants of leveren boodschappen van je favoriete supermarkt. In Nederland levert tweesterrenrestaurant &samhoud places hun street food aan huis via fietsservice Foodora in Amsterdam. Foodora levert ook je favoriete gerechten aan huis in Den Haag en Utrecht.

Online en mobile delivery vormen daarnaast echter ook steeds meer een bedreiging voor restaurants. Steeds meer restaurants en brands omarmen het feit dat food delivery deel zal gaan uitmaken van hun services in de toekomst. Zo is Chipotle bijvoorbeeld bezig met het integreren van een tweede bereidingslijn in hun concept, zodat ze deze kunnen gebruiken om het aantal leveringen te boosten.

Blurring

Branchevervaging, oftewel blurring, blijft in 2016 een belangrijke trend in de foodservice. Het doel is het creëren van een ‘hybrid food experience’ door het combineren, blurren en fuseren van verschillende voedingsmiddelen en formats. Een nieuw blurring verschijnsel is Eatail, een combinatie van het aanbod van retail, horeca en leisure. Het doel is het creëren van een beleving, het optimaliseren van het aantal vierkante meters en het maximaliseren van winst en opbrengsten.

Een van de branches die de waarde van horeca inziet is de vastgoed branche. De stijging in de vraag naar horeca vanuit de vastgoed sector komt voornamelijk door de aantrekkingskracht en de verwachtte stijging in omzet van retail producten wanneer er een combinatie gemaakt wordt met horeca. Anderzijds doordat vastgoed partijen zien dat er een belang is voor het vertellen van een verhaal en het creëren van een experience voor de gast.

De combinatie tussen horeca en retail is voornamelijk internationaal zichtbaar, maar is ook in Nederland steeds meer in opkomst. Een trend hierin is bijvoorbeeld de transformatie van de traditionele foodcourts naar food markets. Voorbeelden hiervan zijn de Markthal of de Fenix Foodhallen in Rotterdam en de Foodhallen in Amsterdam. Internationaal zijn bekende voorbeelden Gansevoort Market en Eataly in New York en Borough Market in London.

 

Bij de ontwikkeling van nieuwe horeca concepten houdt Conceptional rekening met de laatste trends en ontwikkelingen in de foodservicemarkt. 

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of bent u geïnteresseerd in de 
projecten van Conceptional B.V. neem dan gerust contact op.

 

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

NEEM CONTACT OP