Hospitality & Catering

F&B Placemaking – Foodhall

Foodhallen zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid en zijn populair in Nederland. Maar waarom?

mei 29, 2019

Van een “big space naar een perfect place” door een Foodhall.

We staan met zijn allen steeds meer open voor verrassende gerechten zoals regenboog bao’s, sushi burrito’s, vegan pulled “pork” burgers en wraps met allerlei curries. Ook lokale bieren, wijnen en gin-tonic’s zien we steeds vaker, gecombineerd in een eigentijdse, charmante & relaxte omgeving, waarbij entertainment een steeds grotere rol krijgt. Voor Foodies klinkt dit als een walhalla, maar waar vind je dit alles onder één dak? 

Juist… In een Foodhall!

 

Conceptional geeft antwoord op de vraag waarom een Foodhall nou eigenlijk zo succesvol is? Wat is het verschil tussen een Foodhall, een Foodcourt en een Markthal? En welke Foodhallen je absoluut moet bezoeken in Europa op je volgende stedentrip?!

 

Wanderlust
Door de huidige lust voor reizen en de nieuwsgierige houding naar het ontdekken van nieuwe smaken & culturen zie je steeds meer Foodhallen verschijnen. Een plek waar verschillende Food & Beverages, smaken, geuren en kleuren van verschillende wereldkeukens verzamelen, waar mensen willen zijn en elkaar ontmoeten. En ook wij van Conceptional zijn hierover te spreken!

 

Verschillen Foodhall, Food Court en Markthal
De definities van een Foodhall, Foodcourt en Markthal worden vaak door elkaar gehaald. De voornaamste verschillen zitten in locatie, doelgroep behoefte, food retail versus foodservice en atmosfeer. Lees hieronder meer hierover…

Markthallen kenmerken zich door een grote verhouding van foodretail ten opzichte van foodservice, het authentieke karakter en de centrale locatie. Markthallen zijn overdekt en er worden voornamelijk verse heerlijke producten & ingrediënten verkocht. Het aandeel foodservice in markthallen is laag, dit maakt dat er een minder lange verblijfstijd plaatsvindt. Een goed voorbeeld hiervan is de Markthal in Rotterdam.

 

Bij een ‘Foodcourt’ vind je een verzameling van verschillende vaak fastfood restaurants op één locatie met en gedeelde zitruimte. Het doel van een Foodcourt is om de gast te voorzien in verschillende eetbehoeftes, van verschillende aanbieders op 1 plek. Vooral gericht op passanten en te vinden op high traffic locaties zoals winkelcentra, treinstations en vliegvelden. Snelheid en gemak in product en service staan centraal. Het concept Street Food Market dat wij mede hebben ontwikkeld bij Lounge 2, Amsterdam Schiphol Airport is een goed voorbeeld van een Foodcourt. Bij Foodcourts ligt de focus voornamelijk op foodservice, maar foodretail ontbreekt hier niet. 

 

In het kort draait het bij ‘Foodhallen’ vrijwel uitsluitend om foodservice. Foodretail is vrij beperkt of helemaal niet aanwezig. Foodhallen maken van een big space een perfecte place. Hier komen mensen die genieten van goed eten & drinken met entertainment in een sfeervolle omgeving.

 

Van space to place
Foodhallen bevinden zich vaak in oude, leegstaande, karaktervolle panden, zoals fabrieksgebouwen of stations. Denk hierbij aan de Foodhallen in Amsterdam, die in een oude tramremise gelokaliseerd is en Fenix Food Factory in Rotterdam, bevindt zich in een oude havenloods ver buiten het centrum. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar DownTown in Eindhoven, een populaire Foodhall die juist in het hartje van het centrum te vinden is.

Vaak is het lastig om voor grote, historische panden een bestemming te vinden. Met een Foodhall biedt deze hoeveelheid “Space” juist de mogelijkheid om 1 geheel te creëren door meerdere foodstands en een grote bar te plaatsen. Voor gemeentes zijn Foodhallen een mooie oplossing om leegstand te verminderen, traffic te genereren en een gebied te laten opbloeien. Een Foodhall vult grote lege spaces op en maakt er een geweldige place van, waar mensen komen die genieten van eten & drinken in een ongedwongen sfeer en vaak live muziek. De charme van de Foodhall ligt hem niet alleen in de geselecteerde locaties, maar zijn laagdrempelig voor zowel de leisure als de business gasten, doordat er voor ieders dieet wens en voorkeur een uitgebreide selectie te vinden is. De bijkomende ontspannen sfeer die er hangt in een Foodhall, zorgt ervoor dat een gezelschap een heerlijke middag of avond uit heeft.

 

Welke keuken kiezen we?
Het komt geregeld voor dat het selecteren van een geschikt restaurant voor een voor een divers gezelschap moeilijk gaat, omdat niet iedereen binnen de groep op dat moment zin heeft in eenzelfde keuken. Een Foodhall is hiervoor dé perfecte uitkomst! Of je nu zin hebt in een Pizza, DumSum, Sushi een Burger of Tacos, er is voor ieder wat wils. En dan hebben we het alleen nog maar over Food. The Drinks in een Foodhall zijn net zo belangrijk! Kom zitten aan de bar waar je kan genieten van een goed glas rode wijn, een fancy G&T of toch liever een lokaal ambachtelijk biertje. Dit is ook het succes van een Foodhall. 

Daarbij komt dat Foodhallen inspelen op veel product trends. De product trends hyper-specialisatie, sharing, storytelling, ambacht, lokale producten en plant-based zijn allemaal te vinden en te proeven bij de verschillende foodstands. Bovendien zijn de Foodhallen zo flexibel ingericht dat ze perfect kunnen inspelen op de behoeftes van het moment. Hyper-specialisaties komen en gaan en daar kunnen de Foodhallen geweldig op inspelen.

Maar het belangrijkste van de Foodhall, is de saamhorigheid die een Foodhall biedt. Knusse zichtgebieden waar je met je gezelschap kunt zitten, genieten van bijzondere gerechten en waar je bovenal een gezellig avondje uit kan beleven!  

 

De combinatie van de juiste ligging, in een sfeervolle omgeving, met onderscheidend aanbod en de koppeling met de horeca, maakt de Foodhall tot een enorm succes. 

 

Conceptional’s Foodhall top 5 – Europa!

Conceptional is altijd op zoek naar nieuwe hotspots en bezoekt graag de laatst geopende Foodhallen, waar wij ons laten verrassen door unieke locaties, de nieuwste trends op het gebied van Food & Beverage en het inspirerende design. Onderstaand hebben wij onze Foodhall Europa top 5 uitgelicht, zodat je tijdens je volgende stedentrip genoeg te ontdekken hebt! 

 

1. DownTown – Eindhoven, NL

DownTown in hartje Centrum van Eindhoven, niet ver van ons kantoor! Op dit moment bevinden er 21 stands rondom het grote zitgedeelte en de bar. Er hangt een ontspannen & relaxte sfeer. De inrichting met de exotische planten en de uitstraling van de stands, geeft je het gevoel alsof je op vakantie bent. Sfeer, smaak en aanbod is wat deze Foodhall onderscheid. Laat je verrassen door de magic potatoes, woodfire pizza, sushi en Indonesische gerechten. Sinds 1 april is de Carpaccio Chop ook onderdeel van DownTown. Hier vindt je  Carpaccio’s van vlees, vis en groente van de beste kwaliteit. Jammie!

 

2. Winterville – London, UK

Winterville is te vinden in Clapham Zuid London. Deze Foodhall maakt zich uniek door de beperkte openingsperiode (november tot Kerst) en de bijzondere attracties die deze Foodhall met een oppervlakte van 5000 m² tot een prachtig Winter Wonder Circus maakt. Zin in een feestje? Hier kan je live-dj’s, comedy, muzikale bingo, rondtrekkende tovenaars, kid’s raves, Mexicaans worstelen en een familie kerst tentoonstelling verwachten. Meer zin in schaatsen op de outdoor schaatsbaan, jezelf verliezen in de kerstdoolhof, clubavonden in de Roller Disco of mini golfen op verlichte neon baan? Naast de sensationele gerechten en dranken, is hier dus nog veel meer.  

 

3. Hötorget Saluhall – Stockholm, SE

Met 31 food units kan je bij de Saluhall heerlijke gerechten en verser producten kopen. Saluhall biedt voor ieder wat wils. Van Turkse hamburgers tot “toast Skagen”. Gelegen in het centrum van de stad dicht bij een winkelcentrum en warenhuis is het een must-see wanneer je Zweden bezoekt en van eten houdt. Aanbod, locatie en ambacht zijn de sterke trekpleisters van deze Saluhall.

 

4. Time Out market – Lissabon, PT

Ben jij een echte Foodie? Heb jij smaakpupillen die er niet om liegen? Time Out Market is your place to be! Alle gerechten in Time Out Market zijn persoonlijk getest, geproefd en uitgekozen door een 4 of 5 sterren chef en een onafhankelijk panel van stadsdeskundigen. In deze Foodhall staan meer dan 40 stands voor je klaar om je te verrassen met de bijzondere gerechten en heerlijke delicatessen. Time Out market is gelegen aan de kust bij station “Cais do Sodré”. Ben jij van plan een dagje naar het strand te gaan, vergeet dan niet om langs te gaan bij deze onvergetelijke Foodhall! Time Out Market opent binnenkort ook in Londen (2021) en Praag (2022). Great!

 

5. Reffen – Kopenhagen, DK

Reffen gestationeerd in Kopenhagen is een van de grootste Foodhall van Scandinavië geopend van maart tot december. Het concept van Reffen Foodhall is vooral gebaseerd op het bereiden van Streetfood in een multinationale sfeer. Daarnaast is ondernemerschap, ambacht, cultuur, intimiteit en gemeenschap de insteek. Op 6000m2 delen zo’n 50 verschillende chefs en ambachtslieden passie voor eten en vakmanschap. De kraamhouders zijn allemaal startende ondernemers die met een duurzame insteek de vaardigheid, kwaliteit en het concept kunnen onderzoeken, ontwikkelen en perfectioneren voordat ze na 3 jaar op eigen benen kunnen staan. Een onderdeel van Reffens visie is om de eerste streetfood markt te worden die zijn eigen biologische ingrediënten produceert. 

Visit – Eat – Relax – Enjoy!

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

NEEM CONTACT OP